03.10.2015 – Vi har i dag hos Aksjeanalyser.com sett nærmere på VW-aksjen, og som har stupt etter skandalen rundt manipulerte testresultater.

Volkswagen-konsernet har lurt både kunder og myndigheter til å tro at dieselbilene deres har mindre utslipp, og er mer miljøvennlige enn hva de faktisk er.

Aksjekursen til VW-aksjen var før skandalen ble kjent rundt EUR 167,00, men har siden stupt, og fredag endte aksjen i EUR 101,10.

VW-aksjen hadde falt kraftig også før denne skandalen kom for en dag, og aksjen hadde før dette falt fra en topp rundt EUR 250,00 den 17. Mars 2015.

VW-aksjen har altså siden skandalen ble kjent falt med rundt 40 prosent, mens aksjen siden toppen den 17. Mars 2015 rundt EUR 250,00 har falt med utrolige 60 prosent.

På bare litt over et halvt år har altså VW-aksjen falt med vanvittige 60 prosent fra EUR 250,00 den 17. Mars 2015, og ned til fredagens sluttkurs ved EUR 101,10.

Norge er gjennom Oljefondet storaksjonær i Volkswagen-konsernet.

Ved årsskiftet eide Oljefondet rundt 1,22 prosent av aksjene i VW-konsernet, tilsvarende en verdi på rundt 9,7 milliarder norske kroner. Aksjekursen til VW-aksjen var rundt EUR 180,00 ved nyttår. Kursen for EUR/NOK var ved årsskiftet rundt 9,00. Oljefondet hadde altså rundt 5,99 millioner VW-aksjer ved årsskiftet 2014/2015.

Oljefondet gir aldri opplysninger om investeringer i enkeltaksjer utover det man kan lese i årsrapportene, men ifølge nettstedet Pension&Investments eide fondet 5,9 millioner aksjer i VW torsdag 17. september.

Oljefondet har altså sittet med rundt 5,9 millioner aksjer i VW siden nyttår, og har da bare siden utslipp-skandalen ble kjent tapt rundt 3,66 milliarder kroner på VW-aksjene.

Siden aksjen var høyest rundt EUR 250,00 den 17. Mars 2015 så har Norge gjennom Oljefondet sin investering i VW-aksjer tapt vanvittige 8,26 milliarder kroner, og det på bare litt over et halvt år.

Etter at VW-aksjen nå har falt med hele 60 prosent på litt over et halvt år så har nå Tesla Motors Inc og Volkswagen nesten like stor børsverdi. Volkswagen har en børsverdi med fredagens sluttkurs for aksjen ved EUR 101,10 på EUR 29,8 milliarder, og som tilsvarer rundt USD 33,5 milliarder. Tesla Motors Inc har til sammenligning en børsverdi i dag på rundt USD 32,13 milliarder.

Volkswagen ble grunnlagt den 28. mai 1937 som Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH.

Tesla Motors startet i 2003 av ingeniørene Martin Eberhard og Marc Tarpenning i San Carlos i California, USA. Bilen er oppkalt etter oppfinneren, vitenskapsmannen og elektroingeniøren Nikola Tesla. En prototype ble offentliggjort i juli 2006.

Oppstartsmidlene til Tesla Motors Inc kom fra Elon Musk (co-gründer av PayPal), som ble Teslas styreformann. Senere kom også VantagePoint Venture Partners med midler. I den tredje, og hittil siste, emisjonen kom kjente investorer som Sergey Brin og Larry Page (de to som sammen startet Google) og Jeff Skoll (tidligere adm. dir. i eBay).

I dag etter VW-skandalen, og VW-aksjen som har stupt 60 prosent siden toppen den 17. Mars 2015, ja så har altså disse to selskapene nå omtrent like stor børsverdi, rundt 33 milliarder dollar hver basert på fredagens sluttkurs for de respektive aksjene. Dette tilsvarer i norske kroner en børsverdi for hvert av disse selskapene på rundt NOK 276 milliarder kroner. Til sammenligning så har Statoil i dag en børsverdi på rundt 400 milliarder kroner, mens for eksempel Telenor har en børsverdi i dag på cirka 233 milliarder kroner.

Slik vi skrev om i vår forrige sak rundt VW-aksjen her den 23. September da aksjen var rundt EUR 113,00 så ville vi vært forsiktig med kjøpe aksjen selv om den nå har falt mye. Det er et kjent uttrykk som heter “Never catch a falling knife”, og vi hos Aksjeanalyser.com mener det er svært risikofylt å prøve å treffe en bunn i en aksje som er i fritt fall slik VW-aksjen nå er. Vi hos Aksjeanalyser.com ser ikke bort i fra at VW-aksjen kan komme til å falle helt ned mot tidligere nivå fra 2010, helt ned mot EUR 60,00 på 6-12 måneders sikt.

Du kan se diagram over kursutviklingen for VW-aksjen og Tesla-aksjen nedenfor her…

Les gjerne også vår sak her (Annonsørinnhold av Nidelv International ASA):  “Nå har du muligheten til å være med på et eventyr innen norsk lystbåtbransje

Nidelv-annonse

Diagram over kursutviklingen for VW-aksjen:

Volkswagen-031015

Diagram over kursutviklingen for Tesla-aksjen:

Tesla-031015Les også vår Disclaimer her…